ZAČETKI

Vičstock je tradicionalni glasbeni festival ki ga organiziramo dijaki Gimnazije Vič. Kot tak, predstavlja idealno odskočno desko za mlade, še ne uveljavljene glasbene zasedbe, da se na večjem prizorišču z dobrim ozvočenjem predstavijo širši javnosti. Prvi se je odvil pred 26 leti in od takrat predstavlja največji dijaško organiziran festival v Sloveniji. Vičstock se sicer ni organiziral prav vsako leto, večinoma zaradi finančnih težav in pomanjkanja interesa dijakov za organizacijo. Vsi Vičstocki od začetka, daljnega leta 1994, so sprva predstavljali druženje dijakov na dvorišču Gimnazije Vič z dobro glasbo garažnih bendov skupaj z že nekoliko bolj poznanimi širši javnosti. V začetkih festivala so se tu kalile takrat še neznane skupine, na primer Siddharta, Big Foot Mama in Zaklonišče Prepeva, ki so na prvem Vičstocku leta 1994 tudi debitirali na slovenski glasbeni sceni.

zgodba

NOVI ZAČETKI

Leta 2010 pa je padla odločitev, da je dovolj tega nerednega raztegovanja čigumija in organizacije na vsaka 2 do 4 leta. Organizirali smo tako prelomni Vičstock 2010, ki je zaključil dobo Vičstocka na dvorišču. Ob podpori šole je festival požel sorazmerno velik uspeh, za veliko več kot sorazmerno dobro vzdušje pa je poleg mladih bandov poskrbela skupina Elvis Jackson. Celotna kombinacija je privabila okoli 600 obiskovalcev, kar nam je dalo veter v krila za organizacijo naslednjega Vičstocka.

SVOBODA PRIZORIŠČA

V letu 2011, smo organizacijo še izboljšali. Poprijeli smo še bolj kot leta 2010 in preko celotnega leta svoj prosti čas izrabljali za ponovno organizacijo najboljšega žura za mlade ali mlade po srcu. Zaradi gradbenih del na šolskem dvorišču in dejstva, da se je dvorišče manjšalo z vsakim novim obiskovalcem Vičstocka, smo festival preselili v bližnji Športni park Svoboda. To nam je omogočilo še veliko drugih možnosti - dodali smo spremljevalni program, športne turnirje in različne druge aktivnosti. Vičstock je iz navadnega koncerta postal še fenomenalen festival. Na odru so se poleg mladih skupin zvrstili še drugi glasbeniki: Trkaj, Zaklonišče Prepeva in Zablujena Generacija. Celoten dogodek je pritegnil preko 1500 obiskovalcev.

NOČ ZA ANALE

Z leti se je organizacija festivala le še izboljševala. Obiskovalci so popoldan lahko pomerili na športnih turnirjih v odbojki in košarki ali pa se sprostili z drugimi zabavnimi in atraktivnimi aktivnostmi. Vmes se je vrstila žanrsko raznolika živa glasba mladine. Proti večeru se je vsa zbrana množica že obrnila proti odru in prisluhnila Klemnu Klemnu terBuldogom, ki so dobroda ogreli publiko za drugo polovico večera s skupinama Dan D in Niet. Uživancijo na festivalu je potrjeval tudi podatek o številu ljubiteljev glasbe pod odrom - tam je bilo tisto noč moč najti dobršna dva tisočaka ljudi.

FESTIVAL PIVA IN OBLAKOV

Festival smo gradili in gradili. Celoletno delo se nam je obrestovalo, tako, da smo dogajanje na travi še bolj obogatili ter dodali še več popoldanskih aktivnosti med poslušanjem mlade glasbe z odra. V poznih popoldanskih urah se je število obiskovalcev množilo in množilo. Pozne večerske ure so z nami zaznamovali: N’toko, Tide, Tabu, za spektakularen zaključek pa je poskrbel Vlado Kreslin z Malimi Bogovi. Dobrega vzdušja ni pokvarilo niti slabo vreme, ki nam je pretilo čez celoten večer. Pa vendar so vremenske razmere vplivale na število obiskovalcev. Kljub temu, smo jih zabeležili skoraj 2000.

FESTIVAL STAREJŠI OD ORGANIZATORJEV

Prišlo je zmagoslavno leto 2014, ko smo lahko s ponosom rekli, da ima Vičstock 20. obletnico. Organizacijsko ekipo smo še okrepili in trdo delali skozi celo leto, da smo lahko našemu festivalu poklonili tisto pravo obletnico, ki si jo zasluži. To je bilo leto, ko smo se spominjali samih začetkov in vseh vrhuncev teh dvajsetih let. Oder so zavzeli že stari znanci Vičstocka, Zablujena Generacija in Big Foot Mama. Ob tej slavnostni priložnosti, smo oblikovali tudi novo kolekcijo majic, in tako še na drug način obeležimo to prelomno leto z vsemi spomini, ki bodo ostali.

ALI NAS SPLOH LAHKO KAJ USTAVI?

Ob začetku leta 2015 smo izvedeli za nas precej žalostno novico, da bodo dosedanjo lokacijo Vičstocka, torej Športni park Svoboda prenavljali in ga začasno zaprli. To nas seveda ni ustavilo in podali smo se na lov za novim prizoriščem. Tako se je Vičstock tistega leta preselil na še večjo lokacijo Letnega telovadišča Ilirija. Pod lučmi sta (poleg mladih zasedb) tokrat sijali še skupini Avven in Zmelkoow. Leta 2015 smo zabeležili rekordno število obiskovalcev do sedaj, kar 2500!

KONTAKT

Društvo Močvirski tulipan

Samostojno športno, ustvarjalo in raziskovalno društvo

Tržaška cesta 72, 1000 Ljubljana

Družbena omrežja

Facebook

Instagram