ZAČETKI

Vičstock je tradicionalni glasbeni festival, ki ga organiziramo dijaki Gimnazije Vič. Kot tak predstavlja idealno odskočno desko za mlade, še neuveljavljene glasbene zasedbe, ki s tem dobijo priložnost, da se predstavijo širšemu občinstvu. Prvi se jeodvijal pred 26 leti in od takrat predstavlja največji glasbeni festival v Sloveniji v organizaciji dijakov. Festival sicer ni bil organiziran prav vsako leto, večinoma zaradi finančnih težav. Vsi Vičstocki od daljnega leta 1994 so sprva predstavljali druženje dijakov na dvorišču Gimnazije Vič z dobro glasbo garažnih glasbenih skupin skupaj z že nekoliko bolj poznanimi širši javnosti. V začetkih festivala so setu kalile takrat še neznane skupine, med drugimi Siddharta, Big Foot Mama in Zaklonišče Prepeva, ki so na prvem Vičstocku, leta 1994, tudi debitirali na slovenski glasbeni sceni.

zgodba

NOVI ZAČETKI

Leta 2010 je padla odločitev, da je dovolj prirejanja dogodka na dve oziroma štiri leta. Tako smo istega leta organizirali prelomni Vičstock, ki je zaključil dobo Vičstocka na dvorišču. Ob podpori šole je festival požel sorazmerno velik uspeh. Za veliko več kot sorazmerno dobro vzdušje pa je poleg mladih glasbenih skupin poskrbela skupina Elvis Jackson. Celotna kombinacija je privabila okoli 600 obiskovalcev, kar nam je dalo veter v krila za organizacijo naslednjega Vičstocka.

SVOBODA PRIZORIŠČA

V letu 2011 smo organizacijo še izboljšali. Dela smo se poprijeli še bolj zagreto kot leta 2010 in preko celotnega leta svoj prosti čas izkoristili za ponovno organizacijo najboljše zabave za mlade in mlade po srcu. Zaradi gradbenih del našolskem dvorišču in dejstva, da se je dvorišče manjšalo z vsakim novim obiskovalcev, smo festival preselili v bližnji Športni park Svoboda. To nam je omogočilo še veliko drugih možnosti. Dodali smo spremljevalni program, športne turnirje in različne druge aktivnosti. Vičstock je iz navadnega koncerta postal fenomenalen festival. Na odru so se med drugimi zvrstili tudi Trkaj, Zaklonišče Prepeva in Zablujena Generacija. Celoten dogodek je pritegnil preko 1500 obiskovalcev.

NOČ ZA ANALE

Z leti se je organizacija festivala le še izboljšala. Obiskovalci so se popoldan lahkopomerili na športnih turnirjih odbojke in košarke ali pa se sprostili z drugimi zabavnimi in atraktivnimi aktivnostmi. Med tem se je odvijala žanrsko raznolika živa glasba mladih. Proti večeru se je vsa zbrana množica obrnila proti odru in prisluhnila Klemnu Klemnu ter Buldogom, ki so dodobra ogreli publiko za drugo polovico večera s skupinama Dan D in Niet. Uživanje na festivalu je potrdil tudi podatek o številu ljubiteljev glasbe pod odrom. Tam je bilo tisto noč moč najti dobrih dva tisoč ljudi.

FESTIVAL PIVA IN OBLAKOV

Festival smo gradili in gradili. Celoletno delo se nam je obrestovalo, tako da smo dogajanje na travi še bolj obogatili ter dodali še več popoldanskih aktivnosti, ki sose odvijale med poslušanjem glasbe z odra. V poznih popoldanskih urah se je število obiskovalcev tako samo množilo. Pozne večerne ure so z nami zaznamovali N'toko, Tide in Tabu, za spektakularen zaključek pa je poskrbel VladoKreslin z Malimi Bogovi. Dobrega vzdušja ni pokvarilo niti slabo vreme. Kljub vremenu smo zabeležili skoraj 2000 obiskovalcev.

FESTIVAL STAREJŠI OD ORGANIZATORJEV

Prišlo je zmagovalno leto 2014, ko smo lahko s ponosom rekli, da ima Vičstock 20. obletnico. Organizacijsko ekipo smo še okrepili in trdo delali skozi celo leto, dasmo lahko festivalu poklonili tisto pravo obletnico, ki si jo zasluži. To je bilo leto, ko smo se spominjali samih začetkov in vseh vrhuncev teh dvajsetih let. Oder so zavzeli že stari znanci Zablujena Generacija in Big Foot Mama. Ob tej slavnostni priložnosti smo oblikovali tudi novo kolekcijo majic in tako še na drug način obeležili to prelomno leto z vsemi spomini, ki bodo ostali.

ALI NAS SPLOH LAHKO KAJ USTAVI?

Ob začetku leta 2015 smo izvedeli za nas precej žalostno novico. Dosedanjo lokacijo Vičstocka, Športni park Svoboda, so začeli prenavljati in ga začasno zaprli. To nas seveda ni ustavilo in podali smo se na lov za novim prizoriščem. Tako se je Vičstock tistega leta preselil na še večjo lokacijo, Letno telovadišče Ilirija. Pod lučmi sta poleg mladih glasbenih zasedb tokrat sijali še skupini Avven in Zmelkoow. Leta 2015 smo zabeležili rekordno število obiskovalcev, kar 2500!

KONTAKT

Gimnazija Vič

Tržaška cesta 72, 1000 Ljubljana

Družbena omrežja

Facebook

Instagram